Tι είναι η Φυσικοθεραπεία.

Tι είναι η Φυσικοθεραπεία Πότε & πώς βοηθά.

Αικατερίνη Ζιάκα

PT, MSc, NDT, VMT, CST, prem.OMT

Αποφοίτησα από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙΘ το 1991 και είμαι κάτοχος “Μεταπτυχιακού Διπλώματος” MSc με τίτλο «Άσκηση και Υγεία» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. (......)

Ανανέωση περιεχομένου 6 Σεπτεμβρίου 2023

Όλοι οι ή περισσότεροι από εμάς, ίσως κάποια στιγμή στη ζωή μας να έχουμε βιώσει πόνο, τραυματισμό, ασθένεια, ένα χειρουργείο και άλλα προβλήματα του νευρολογικού ή μυοσκελετικού συστήματος.

Συχνά ο γιατρός μας παραπέμπει να κάνουμε φυσικοθεραπεία, είτε μέσω του ΕΟΠΥ ή και όχι ανάλογα την παθογένεια και το τι καλύπτει η ασφάλεια.

Αυτό θα το δούμε παρακάτω…

 Αλλά πρώτα ας δούμε τι είναι η φυσιοθεραπεία.

Τι σημαίνει φυσικοθεραπεία η φυσιοθεραπεία και ποιος είναι ο ορισμός της;

Φυσικοθεραπεία ορίζεται η κλινική επιστήμη υγείας που έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων:

  • Προλαμβάνει, θεραπεύει και αποκαθιστά τον πόνο σπονδυλικής στήλης, δυσκινησία και δυσλειτουργία από τυχόν τραυματισμούς, παραμορφώσεις, ασθένεια, χειρουργείο ή αναπηρία αλλά και υποτροπές αυτών.
  • Βασίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα και χρησιμοποιεί μόνο φυσικά μέσα για την θεραπεία, αποκατάσταση και επανένταξη του ασθενή.
  • Βοηθά τον ασθενή να επανακάμψει στην καθημερινότητα διατηρώντας στο δυνατόν άριστο κινητικό, λειτουργικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.
  • Βλέπει τον ασθενή ολιστικά.
  • Εμπλέκει τον ασθενή άμεσα, στη δική του φροντίδα.

Ο φυσικοθεραπευτής ως επαγγελματίας υγείας οφείλει να χρησιμοποιεί θεραπείες μόνο και εφόσον η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί μέσω επιστημονικής έρευνας.

Πολλές φορές υπήρξε το debate ποιος είναι ο σωστός όρος, φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία. Ας δούμε τι ισχύει.

Φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία

Ουσιαστικά και οι δύο όροι φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία χρησιμοποιούνται ευρέως και είναι αποδεκτοί.

Παρόλαυτα ως σωστότερος επικρατεί ο όρος «Φυσικοθεραπεία», καθώς η επιστημονική της ταυτότητα προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων.

φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία Πότε & πώς βοηθά.

φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία Πότε & πώς βοηθά.

  • Η φυσικοθεραπεία βασίζεται στα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση του ασθενή και
    τη λέξη “Θεραπεία”.
  • Ο όρος “Φυσιοθεραπεία” πιθανόν να προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων “φύση” και τη “θεραπεία”
  • ή την μεταφορά του όρου από την αγγλική ορολογία “Physiotherapy” που επικρατεί σε Καναδά, Αγγλία και Αυστραλία.

 Στην Αμερική όμως η ορολογία που χρησιμοποιείται είναι “Physical Therapy” που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το επάγγελμα της Φυσικοθεραπείας.

Στην διεθνή ορολογία ο Φυσικοθεραπευτής έχει στο όνομά του τα διακριτικά «PT», δηλαδή Physical Therapist ή PhysioΤherapist.

Μία άλλη κατηγοριοποίηση θέλει:

  • ο «φυσικοθεραπευτής» να εργάζεται με τα χέρια στον ασθενή και φυσικά μέσα π.χ. άσκηση, θερμό, κρύο, ηλεκτροθεραπεία κ.ά. ενώ
  • ο «φυσιοθεραπευτής» να χρησιμοποιεί τα χέρια του για εφαρμογή διαφόρων τεχνικών π.χ. μάλαξη, manual therapy, τεχνικές μυϊκής απελευθέρωσης κ.ά.

Στην πράξη δεν υπάρχει καμία τέτοια διαφοροποίηση καθώς όλες είναι τεχνικές είναι για θεραπευτικούς σκοπούς και αφορούν όλους τους φυσικοθεραπευτές ανάλογα με την εξειδίκευση τους.

Υπάρχουν εξειδικεύσεις στη φυσικοθεραπεία;

Τομείς εξειδίκευσης στη φυσικοθεραπεία.

Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν σε μία πολύ αδρή κατηγοριοποίηση τα εξής συστήματα:

Το Νευρικό σύστημα

Το Μυοσκελετικό σύστημα

Το Καρδιαναπνευστικό σύστημα
Ειδικότερα:

  • Καρδιοαναπνευστικό: αποσκοπεί στην υποστήριξη, πρόληψη και αποκατάσταση των ατόμων με προβλήματα, τραύματα ή επεμβάσεις που μπορεί και επηρεάζουν την καρδιά και τους πνεύμονες, όπως το άσθμα, καρκίνος, κυστική ίνωση κλπ.
  • Μυοσκελετικό: εδώ η αποκατάσταση και η πρόληψη αφορούν στην υγεία των μυών, αρθρώσεων και περιτονίας από παθήσεις, τραύμα, σκολίωση, κύφωση, δυσμορφίες σπονδυλικής στήλης κ.ά.
  • Νευρικό: αφορά ασθενείς με δυσκολίες στην κίνηση αυτή καθαυτή και την ποιότητα ζωής με σοβαρές νευρολογικές διαταραχές π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκος εγκεφάλου, τραύμα στο νωτιαίο μυελό κ.ά.
  • Ορθοπεδικό: αφορά στους ασθενείς με οξεία ή χρόνια ορθοπεδικά προβλήματα και αποκλίσεις π.χ. χειρουργείο, αρθρίτιδα, ακρωτηριασμός κ.ά.

Συμπερασματικά, όποιος έχει προβλήματα κίνησης, λειτουργικότητας, γενικότερα προβλήματα υγείας που οδηγούν στο να μην αισθάνεται και να μην είναι υγιής, ίσως χρειαστεί φυσιοθεραπεία, ακόμη και από τη γέννηση.

Εφόσον λοιπόν υπάρχουν διαφορετικά συστήματα υπάρχει και η αντίστοιχη εξειδίκευση των φυσικοθεραπευτών, στους διαφορετικοί τομείς.

Γιατί χρειάζεται η εξειδικευμένη παρέμβαση;

 Θα απαντήσουμε ότι:

  1. Ο φυσικοθεραπευτής είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας που οφείλει να ακολουθεί τις εξελίξεις της επιστημονικής κοινότητας.
  2. Η αλματώδη εξέλιξη που συμβαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθιστά την εξειδίκευση πλέον απαραίτητη για αποτελεσματική στοχευμένη και επιτυχή θεραπεία.
  3. Η εξειδικευμένη παροχή θεραπείας βοηθά στην παροχή της ακριβούς, ορθής και εξατομικευμένης παρέμβασης για την υποστήριξη, αποκατάσταση και πρόληψη από ασθένειες ή τραυματισμούς.
  4. Όταν υπάρχουν τομείς εξειδίκευσης ανάλογοι με τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος, και τις παθήσεις που σχετίζονται με αυτά, καθώς και την ηλικία του ασθενή η αποκατάσταση είναι στοχευμένη και αποτελεσματικότερη.

Ποιοι είναι οι τομείς εξειδίκευσης;

  • Αθλητική
    Η αθλητική φυσικοθεραπεία εξειδικεύεται στην αποκατάσταση αθλητών, τόσο επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών.
  • Νευρολογική
    Η νευρολογική φυσιοθεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στο νευρικό σύστημα.
  • Μυοσκελετική ή ορθοπεδική
    Η μυοσκελετική φυσιοθεραπεία, γνωστή και ως ορθοπεδική, ασχολείται με την παρέμβαση και την αποκατάσταση οποιονδήποτε παθήσεων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα.
  • Αναπνευστική
    Η αναπνευστική φυσιοθεραπεία είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται στην έρευνα και που ενσωματώνει εξειδικευμένες τεχνικές.
  • Καρδιοπνευμονική
    Η καρδιοαναπνευστική φυσιοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για άτομα με παθήσεις της καρδιάς, του θώρακα και των πνευμόνων.
  • Παιδιατρική φυσικοθεραπεία
    Παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, με κινητικοαισθητηριακές διαταραχές ζωτικής σημασίας αλλά και με ελαφριές κινητικές αποκλίσεις.
  • Γηριατρική
    Η γηριατρική φυσιοθεραπεία παρέχει υπηρεσίες σε άτομα της 3ης ηλικίας που βιώνουν τα προβλήματα από τη διαδικασία γήρανσης.
  • Γυναικολογική ή γυναικοκεντρική
    Η γυναικοκεντρική φυσιοθεραπεία ασχολείται με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και ότι αφορά σε προβλήματα που σχετίζονται με αυτό και αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
  • Αισθητηριακή ή Αιθουσαία αποκατάσταση
    Η αιθουσαία παρέμβαση εστιάζει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος και μειώνει τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τη ζάλη, αστάθεια, ίλιγγο, κιναισθησία κ.ά.

Επιλέξτε λοιπόν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία φυσιοθεραπευτή που ειδικεύεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ώστε να έχετε μία εξειδικευμένη αντιμετώπιση που θα βασίζεται στη βαθιά γνώση και κατανόηση του προβλήματος σας.

Μόνο έτσι θα έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα μέσω ενός εξειδικευμένου και απόλυτα εξατομικευμένου προγράμματος.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η παρέμβαση;

Ποιος χρειάζεται τη φυσικοθεραπεία;

Αν η απάντηση έπρεπε να είναι μονολεκτική, η φυσιοθεραπεία αφορά όλους μας. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Ως επάγγελμα υγείας βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα τεκμηριωμένα μέσα από ερευνητικά ευρήματα.
  • Η προσέγγιση στην υγεία και την ευεξία του ασθενή αφορά την ολότητα του ως άνθρωπο, δηλαδή την υγεία του, τον τρόπο ζωής του, την καθημερινότητα του.
  • Αποκαθιστά τραυματισμό, ασθένεια, αναπηρία, χειρουργείο κ.ά. μέσω κίνησης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στον ασθενή.
  • Συμβάλλει και διευκολύνει την ανάρρωση ώστε το άτομο να παραμείνει ενεργό, δημιουργικό και ανεξάρτητο στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
  • Βοηθά στην επανένταξη του ατόμου διατηρώντας υγιές το κοινωνικοοικονομικό και ψυχολογικό του status.

Αφορά άτομα κάθε ηλικίας από τη γέννηση (μαιευτική παράλυση, εγκεφαλική παράλυση, προωρότητα κ.ά.) έως τα βαθιά γεράματα (άνοια, Alzheimer κ.ά.)

Πότε χρειάζομαι φυσικοθεραπεία;

Υπάρχει μία γενική και εσφαλμένη εντύπωση για την επιστήμη της φυσικοθεραπείας…

Ο κόσμος πιστεύει ότι η φυσικοθεραπεία είναι μασάζ και μηχανήματα…

Είναι όμως έτσι;

Το πεδίο εφαρμογή της φυσικοθεραπείας, ως επιστήμη υγείας, είναι τεράστιο.

Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζεται σε πολλούς και διαφορετικούς θεραπευτικούς σκοπούς που ολοένα και αυξάνουν το εύρος θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Ο τρόπος είναι η θεραπευτική ενεργητική άσκηση ως θεμέλιο για την λειτουργική αποκατάσταση του ατόμου, καθώς ο εγκέφαλος καταγράφει μόνο ενεργητική κίνηση.

Η φυσικοθεραπεία στοχεύει στην εμπλοκή του ασθενή στη θεραπευτική πρακτική ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι η ενεργητική άσκηση εφαρμόζεται όταν υπάρχει πόνος, δυσκαμψία, πάθηση, τραύμα, γεννητική ανωμαλία, σύνδρομο, χειρουργική επέμβαση και σε κάθε ανάγκη για την αποκατάσταση της υγείας και της γενικής ευφορίας του ασθενή.

Γιατί χρειάζομαι τη φυσικοθεραπεία;

Ο κύριος στόχος ενός επαγγελματία υγείας, είναι να βοηθήσει τον ασθενή του να διαχειριστεί τον πόνο, την ασθένεια ή να προλάβει τυχόν υποτροπές και να αποκαταστήσει τη γενική υγεία και τη φυσική του κατάσταση.

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν, τις γνώσεις τους και τις εξειδικευμένες δεξιότητες τους, για την βελτίωση και την οργάνωση διαφορετικών συστημάτων του σώματος που αφορούν στην αποκατάσταση.

Ποτέ ένα "άλυτο" πρόβλημα δεν επιβαρύνει μόνο ένα σημείο ή ένα σύστημα του σώματος.

Αυτό είναι η αρχή της ολιστικής θεραπείας που εφαρμόζεται στη θεραπευτική παρέμβαση.

Τι σημαίνει αυτό;

  1. Υπάρχει π.χ. ένας τραυματισμός στο πέλμα του ενός ποδιού και αρχικά πονά εκεί ο ασθενής.
  2. Προσπαθώντας να αποφύγει τον πόνο αλλάζει τον τρόπο που βαδίζει.
  3. Αυτό επιβαρύνει το άλλο πόδι που αρχίζει να κουράζεται.
  4. Λόγο της ασύμμετρης φόρτισης αρχίζει να επιβαρύνεται η μέση και το ισχίο.
  5. Λόγο του πόνου καταλήγει στενοχωρημένος με κακή διάθεση συνεχώς…

Το παράδειγμα θέλει να δείξει τη αρμονική και απόλυτη συνδεσιμότητα και αλληλεξάρτηση όλων των συστημάτων και δομών στο ανθρώπινο σώμα και την ανθρώπινη οντότητα.

Είναι κατανοητό λοιπόν, πώς ένας απλός τραυματισμός μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την ψυχοσύνθεση του ασθενή.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι με το παραμικρό μπορεί να έχουνε δυσκινησία και ψυχολογική κατάπτωση.

Γι αυτό θα δούμε σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η θεραπευτική παρέμβαση.

Ποια προβλήματα βοηθά η φυσικοθεραπεία;

Θα αναφέρουμε γενικότερα θέματα, που μπορεί να υπάρχουν και παραπέμπουν σε θεραπευτική παρέμβαση, πριν την πιο λεπτομερή αναφορά σε εξειδικευμένα προβλήματα.  

Όταν το άτομο:

  • υποφέρει από πόνο,
  • έχει λάθος στάση και κίνηση,
  • χρειάζεται να κινηθεί,
  • έχει κακό συντονισμό κίνησης
  • υπέστη τραυματισμό και/ή είναι σε κατάκλιση
  • θέλει να βελτιώσει την κίνηση του,
  • δυσλειτουργεί ή δεν μπορεί να κινηθεί με τα φυσιολογικά κινητικά πρότυπα
  • θέλει να προλάβει κάποια υποτροπή που μπορεί να οδηγήσει και σε αναπηρία,
  • χρειάζεται να διαχειριστεί οξεία ή και χρόνια προβλήματα π.χ. οσφυαλγία, κινητικές αποκλίσεις μετά από τραυματισμό,
  • χρειάζεται εκπαίδευση σχετικά με την βελτίωση της κίνησης του
  • χρειάζεται να αποφύγει τραυματισμούς που θα οδηγήσουν σε απειλή για τη ζωή του
  • δεν μπορεί να εργαστεί.
    Αυτή η κατηγοριοποίηση δε δείχνει την αναγκαιότητα με βάση τις συνθήκες (πώς, πού και γιατί συνέβη), την απόκλιση (είδος δυσλειτουργίας) ή την πάθηση.
  • Οι συνθήκες αφορούν συνήθως τραυματισμούς ή ατυχήματα
  • οι αποκλίσεις ήπιες παθολογίες που επηρεάζουν την κίνηση και τη λειτουργικότητα του ατόμου και
  • οι παθήσεις πιστοποιημένες παθογένειες με συγκεκριμένα προβλήματα σε ορθοπεδικό, νευροκινητικό. καρδιοπνευμονικό, αισθητηριακό πεδίο. 

Πώς βοηθά η παρέμβαση στο κάθε πρόβλημα;

Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές θεραπευτικής παρέμβασης για κάθε απόκλιση ή πάθηση.

Ποιες είναι οι Τεχνικές Φυσικοθεραπείας;
Η θεραπευτική άσκηση

Οι πιο κοινές τεχνικές είναι:

  • Κινησιοθεραπεία
  • Ηλεκτροθεραπεία
  • Υπέρηχος
  • Kinesio taping ή Θεραπεία με ελαστικούς επιδέσμους
  • Έλξη
  • Βελονισμός
  • Mirror Therapy για ημιπληγικούς ασθενείς
  • Κρύα και ζεστά επιθέματα
  • Θεραπεία με μαλακούς νάρθηκες
  • Manual therapy
  • Κινητοποίηση μαλακών ιστών γνωστή και ως θεραπευτικό μασάζ
  • Θεραπευτική κολύμβηση
  • Θεραπευτική ιππασία
  • C.I.M.T. ή θεραπεία του περιορισμού για ημιπληγικούς ασθενείς
  • NDT – η νευροαναπτυξιακή εξελικτική θεραπεία (αφορά ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν διαταραχές του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος και βασίζεται στη φυσιολογική ανάπτυξη)
  • PNF – η ιδιοδεκτική νευρομυϊκή διευκόλυνση (αφορά ασθενείς που πάσχουν από δυσλειτουργίες του ΚΝΣ και του ΠΝΣ (εφαρμόζεται περισσότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς που μπορούν να ανταποκριθούν σε μια εντολή)
  • S.I. – Η θεραπεία αισθητηριακής ολοκλήρωσης ( για παιδιά με αυτισμό, ΔΕΠΥ, ψυχοκινητικές δυσλειτουργίες κ.ά.)
  • Οστεοπαθητική, η οποία είναι μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση και αφορά σχεδόν κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα
  • OMT – αφορά σε άτομα με ορθοπεδικές δυσλειτουργίες
  • VMT – Η θεραπεία σπλαχνικής κινητοποίησης θεραπεύει προβλήματα στα σπλάχνα που πιστεύεται ότι σχετίζονται με πολλές ορθοπεδικές και νευροκινητικές δυσλειτουργίες.
  • CST – Η Κρανιοϊερή θεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση του κρανιοϊερού ρυθμού, για νευρομυϊκές και ορθοπεδικές διαταραχές και εφαρμόζεται ακόμη και σε νεογέννητα.

Συχνά οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται ως ομάδα με άλλους επαγγελματίες υγείας για την βελτίωση των ασθενών τους έχοντας βαθιά γνώση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

Η φυσιοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε ή και να παραμείνουμε πιο δυνατοί, ευέλικτοι, ανεξάρτητοι, και δραστήριοι με θετική ψυχολογία καθώς όπως είναι γνωστό από την αρχαιότητα…«νους υγιής εν σώματι υγιή».

Η επιστήμη της φυσικοθεραπείας λοιπόν όπως είδαμε έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων είναι απαραίτητη σχεδόν σε όλους τους τομείς παθήσεων και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικιακή ομάδα και σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις.

Πώς μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή η φυσικοθεραπεία;

Η θεραπευτική παρέμβαση βοηθά

  • στη διερεύνηση της συμπτωματολογίας του προβλήματος
  • κατανόηση της αιτίας του προβλήματος
  • οργάνωση του πλάνου θεραπείας
  • συμβουλευτική για την αποκατάσταση του ασθενή ίσως και με χρήση κατάλληλων εξαρτημάτων ή βοηθημάτων π.χ. νάρθηκες, αναπηρικά αμαξίδια, ορθωτικά κ.ά.
  • πλάνο ασκήσεων για την διατήρηση του αποτελέσματος
  • επανεκτίμηση και επανέλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι πλήρης ίασης

Τι θα συμβεί στην πρώτη μου επίσκεψη στο φυσικοθεραπευτή;


Ο φυσικοθεραπευτής ως εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας:

  • Θα μάθει πρώτα το γιατί ήρθε ο ασθενής
  • Θα πάρει πλήρες ιστορικό
  • Θα μάθει τι ακριβώς απασχολεί τον ασθενή ή τους οικείους του
  • Θα γίνει κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή
  • Θα κάνει αξιολόγηση της κινητικής και λειτουργικής κατάστασης του ασθενή
  • Θα θέσει τους στόχους του προγράμματος
  • Θα οργανώσει το θεραπευτικό πλάνο
  • Θα συζητήσει όλες τις προοπτικές και τις τυχόν ιδιαιτερότητες με τον ασθενή
  • Θα δώσει οδηγίες, για το διάστημα, μέχρι την επόμενη συνεδρία
    Η εξειδικευμένη γνώση είναι το σημαντικό στοιχείο για αποτελεσματική παρέμβαση.

Πού μπορούν να εργαστούν οι φυσικοθεραπευτές;

Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν σε:

  • νοσοκομεία, 
  • κέντρα αποκατάστασης, 
  • ιδιωτικές κλινικές, 
  • σχολεία, 
  • κέντρα παιδικής ανάπτυξης, 
  • μονάδες δημόσιας υγείας, 
  • αθλητικές κλινικές, 
  • πανεπιστήμια κ.λπ.

Γενικά η επαγγελματική αποκατάσταση των φυσικοθεραπευτών στην Ελλάδα είναι καλή και πλέον ο φυσικοθεραπευτής χαίρεται της επιστημονικής αναγνώρισης ως επιστήμονας υγείας.

Στην πράξη ανήκει σε μία μεγαλύτερη ομάδα που απαρτίζουν και άλλες ειδικότητες, ιατρός, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής κ.ά.

Πώς μπορώ να σπουδάσω φυσικοθεραπεία;

Η σχολή φυσικοθεραπείας ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως Ανώτατη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας.

Η εισαγωγή των φοιτητών γίνεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και η φοίτηση είναι τετραετής.

Υπάρχουν 5 σχολές φυσικοθεραπείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αίγιο, Λαμία και Σπάρτη.

Για την άσκηση παροχής υπηρεσιών ως φυσικοθεραπευτής, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως ιδιωτικός υπάλληλος, χρειάζεται:

  • πτυχίο,
  • εγγραφή στον ΠΣΦ,
  • άδεια ασκήσεως επαγγέλματος,
  • βεβαίωση επιτηδεύματος.
    Φυσικά πρέπει να απευθυνθείτε στον ΠΣΦ όπου θα σας κατευθύνουν ορθά οι υπεύθυνοι για τις απαραίτητες ενέργειες.

Φυσικοθεραπεία και ΕΟΠΥ

Η φυσικοθεραπευτική πράξη σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα παρέχεται μέσω του ΕΟΠΥ σε ασθενείς που ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητο.

Η συνταγογράφηση γίνεται αποκλειστικά από τους γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση.

Πρακτικά, ο ασθενής έχει δικαίωμα ενός παραπεμπτικού με 10 συνεδρίες φυσικοθεραπείας/εξάμηνο.

Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά σε συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή για την εκτέλεση του παραπεμπτικού.

Η έκδοση νέου παραπεμπτικού για τον ίδιο ασθενή μπορεί να επαναληφθεί μέσα στο ίδιο εξάμηνο μόνο σε ειδικές περιπτώσεις νευρολογικών παθήσεων και εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός.

Στα παιδιατρικά περιστατικά το παραπεμπτικό αφορά σε 10 συνεδρίες/μήνα επί εξαμήνου.

Δεν χρειάζεται συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής καθώς αμείβονται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι μέσω κατάθεσης δαπάνης στον ΕΟΠΥ.

>