Οι τεχνικές παρέμβασης είναι εξειδικευμένες ανάλογα το στόχο της παρέμβασης και το σκοπό που υπηρετούν.

Τεχνικές φυσικοθεραπείας

Αικατερίνη Ζιάκα

PT, MSc, NDT, VMT, CST, prem.OMT

Αποφοίτησα από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙΘ το 1991 και είμαι κάτοχος “Μεταπτυχιακού Διπλώματος” MSc με τίτλο «Άσκηση και Υγεία» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. (......)

Η φυσικοθεραπεία είναι μία επιστήμη που χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές αποκατάστασης για να οργανώσει και να βελτιώσει τη λειτουργία του ασθενή αλλά και να προλάβει κάποια μελλοντική υποτροπή.

Οι τεχνικές παρέμβασης είναι εξειδικευμένες ανάλογα το στόχο της παρέμβασης και το σκοπό που υπηρετούν.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε εδώ κάποιες από τις πιο γνωστές τεχνικές στο χώρο της αποκατάστασης.

Η αναφορική τους κατάταξη είναι τυχαία, ενώ θα αναφέρουμε ποιες παθήσεις αφορά η κάθε μία, ώστε να γίνει γνωστό το τι σημαίνει η συγκεκριμένη τεχνική στην αποκατάσταση.

Τεχνικές Αποκατάστασης

Κινησιοθεραπεία

Η κινησιοθεραπεία ίσως αποτελεί τη βασική τεχνική της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης. 

Η θεραπευτική πρακτική, αφορά σε ασκησιολόγιο προσαρμοσμένο στην επίλυση προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος.

Η κίνηση βελτιώνει την οργάνωση του νευροκινητικού συστήματος, την αιματική ροή, την ενδυνάμωση και λειτουργία των μυών, ενώ βελτιώνει και τη στάση και τη συμμετρία του ασθενή.  

NDT - Νευροεξελικτική Αγωγή

Τεχνική που αφορά στην αποκατάσταση του νευρολογικού ασθενή με βάση τη νευροφυσιολογική ανάπτυξη και την αναπτυξιακή διαδικασία.

Είναι εξειδικευμένη τεχνική στην αποκατάσταση νευροκινητικών διαταραχών και αποκλίσεων, από την πρώτη βρεφική ηλικία μέχρι την ανώτερη ενήλικη ζωή.

Orthopedic Manual Therapy (OMT)

Τεχνική που αφορά στην αποκατάσταση κατά κύριο λόγο νευρομυοσκελετικών προβλημάτων.

Βασίζεται στο βιοψυχοκοινωνικό πλαίσιο του εκάστοτε ασθενή και χρησιμοποιεί τον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας ειδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσα από τα τεκμηριωμένα βιβλιογραφικά επιστημονικά δεδομένα. 

Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF [Proprioceptive Neuromuscular Facilitation]

Είναι γνωστή ως τεχνική των διατάσεων και χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την μυϊκή ελαστικότητα σε νευρολογικούς και μυοσκελετικούς ασθενείς.

Η τεχνική μπορεί να εκτελεστεί ενεργητικά από τον ασθενή ή και αθλητή ώστε μέσω της ιδιοδεκτικότητας να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στην αποκατάσταση.

Visceral Manipulation ή Σπλαχνική Κινητοποίηση

Το σώμα μας είναι πολυδιάστατο και με πολλές και πολύπλοκες συνδέσεις οργάνων, μυών και αρθρώσεων μεταξύ τους.

Όταν ένα όργανο έχει βρεθεί σε τάση επηρεάζει τη λειτουργία παρακείμενων και απομακρυσμένων δομών που συνδέονται με αυτό.

Η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε πολλές περιπτώσεις μυοσκελετικών και νευροκινητικών αποκλίσεων αλλά και ψυχολογικών διαταραχών.

Ασκήσεις εύρους κίνησης (ROM- Range of Motion)

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει εύρος κίνησης πρέπει να μιλήσουμε για τις 3 υποκατηγορίες του:

  • Παθητικό εύρος κίνησης: κίνηση χωρίς συνείδηση, δηλαδή χωρίς ενεργοποίηση των μυών.
  • Ενεργητικό εύρος κίνησης: κίνηση με πλήρη ενεργοποίηση των μυών και συνειδητό νευρομυϊκό έλεγχο.
  • Υπό φόρτιση εύρος κίνησης: όταν η κίνηση συμβαίνει με αντίσταση και είναι ενεργητική.

Πολύ συχνά συστήνεται ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μετά από κατάγματα ή χειρουργικές επεμβάσεις… όμως οι έρευνες δείχνουν ότι η παραμονή σε ακινησία φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα και παρατείνει ή να εμποδίζει τη διαδικασία επούλωσης.

Για το λόγο αυτό, οι ασκήσεις βοηθούν την κίνηση, την ενθάρρυνση της κινητικότητας των αρθρώσεων και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Η συχνή κίνηση των προσβεβλημένων αρθρώσεων και μυών θα αποτρέψει τη μυϊκή ατροφία και τα προβλήματα στάσης και ισορροπίας.

Οι ασκήσεις ROM χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ασθενείς με περιορισμένη κινητικότητα, να βελτιώσουν την ευελιξία τους και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

Clinical Pilates

Είναι μία τεχνική αποκατάστασης που βασίζεται σε ασκήσεις αντίστασης.

Οι ασκήσεις χρησιμοποιούν το ίδιο το σώμα ή το βάρος των μελών του ως αντίσταση και εφαρμόζονται στο πάτωμα ή σε ειδικά σχεδιασμένα κρεβάτια.

Ο στόχος είναι η αποκατάσταση της συνέργειας και η ενδυνάμωση όλων των λειτουργικών συστημάτων σταθεροποίησης.

Κινητοποίηση μαλακών ιστών / Μασάζ

Αναφέρεται επίσης ως θεραπευτικό μασάζ, και μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του ασθενή και στη μείωση του οιδήματος, όπου υπάρχει.

Το μασάζ ως τεχνική καθιστάται εξαιρετικό για την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με αθλητικούς τραυματισμούς. 

Το μασάζ βοηθά επίσης στην κυκλοφορία του αίματος και της λεμφικής ροής και στη μείωση του οιδήματος των ιστών γύρω από τις φλεγμονώδεις αρθρώσεις.

Ηλεκτροθεραπεία

Σε αυτή την τεχνική, παρέχεται ηλεκτρική διέγερση μέσω της σύνδεσης ηλεκτροδίων στο δέρμα. Τα ηλεκτρόδια προκαλούν εκγύμναση των μυών μέσω της σύσπασης, κάτι που βοηθά στην αποφυγή της ατροφίας.

Η ηλεκτροθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπεία με λέιζερ και υπερήχους.

Υπέρηχος

Η χρήση υπερήχων παρέχει μια ήπια μέθοδο στοχευμένης διέγερσης στους συνδέσμους, τους τένοντες και την περιτονία.

Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, τενοντίτιδα και μυϊκή καταπόνηση.

Lazer / Λέιζερ

Είναι μη επεμβατική τεχνική παρέμβασης με άριστα αποτελέσματα για οιδήματα, φλεγμονώδης και επίπονες καταστάσεις μετά από τραυματισμό.

Η εφαρμογή είναι απλή, γρήγορη, ανώδυνη και ασφαλής και προσφέρει μέχρι και ολική αποθεραπεία.

Κρυοθεραπεία και Θερμοθεραπεία

Η θερμότητα και η εφαρμογή πάγου έχουν εφαρμοστεί από πριν από αιώνες για την αποφυγή πόνου, δυσκαμψίας και μυϊκών επιβαρύνσεων.

Η θερμοθεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή θερμών επιθεμάτων ή ακόμα και κεριού παραφίνης.

Η κρυοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει εφαρμογή παγοκύστης ή μασάζ με πάγο.

Kinesio Taping ή Θεραπευτικές ταινίες

Η ταινία Kinesio Tape μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σταθεροποιηθούν οι αρθρώσεις και οι μύες ενώ ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία.

Επιπλέον, η ευελιξία της ταινίας σημαίνει ότι δεν εμποδίζει τις ασκήσεις εύρους κίνησης, καθιστώντας την ένα τέλειο εργαλείο για την αποκατάσταση.

Ερευνητικά δεν έχει αποδειχθεί σαφώς ότι βοηθάει. Παρόλαυτα, στην κλινική εμπειρία έχει φανεί χρήσιμο και χρησιμοποιείται ευρέως με πολύ καλά αποτελέσματα.

Soft splint therapy ή Μαλακοί νάρθηκες περίδεσης

Αυτή η τεχνική είναι πολύ αποτελεσματική για την οργάνωση της μέσης γραμμής του σώματος ή την οργάνωση του σωστού προσανατολισμού ενός μέλους στη λειτουργική αποκατάσταση.

Οι νάρθηκες είναι ουσιαστικά μαλακές ταινίες που μπαίνουν με συγκεκριμένο τρόπο ώστε η φορά επίδεσης να διευκολύνει τη σωστή γωνία και προσανατολισμό του σώματος ή του μέλους που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Έλξη

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για να διατείνει τη σπονδυλική στήλη για να αποσυμπιέσει τους συμπιεσμένους δίσκους.

Εφαρμόζεται είτε χειροκίνητα είτε μηχανικά.

Ο στόχος είναι να αποκαταστήσει τη σπονδυλική στήλη και να βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αυτοϊαθεί.

Τεχνική κινητοποίησης

Η κινητοποίηση είναι μια εξειδικευμένη τεχνική χειροκίνητης θεραπείας στην αθλητική φυσικοθεραπεία, η κινητοποίηση προωθεί την κίνηση σε ακίνητο ιστό και αρθρώσεις και βελτιώνει το ROM των αρθρώσεων και μειώνει τον πόνο.

Υπάρχουν πολλοί τύποι τεχνικών κινητοποίησης, μία από αυτές είναι η τεχνική κινητοποίησης Maitland, η τεχνική Mulligan, η τεχνική Kaltenborn κ.ά.

Κρανιοϊερή Θεραπεία-Craniosacral Therapy [CST]

Είναι μία καινοτόμος μέθοδος φυσιοθεραπείας σε πολλές παθήσεις με ήπιες πρακτικές τεχνικές που χρησιμοποιούν ένα ελαφρύ άγγιγμα.

Με αυτό τον τρόπο ο θεραπευτής αξιολογεί και αποκαθιστά τυχόν δυσλειτουργίες στις μεμβράνες και στην κίνηση των υγρών είτε μέσα είτε γύρω από το κεντρικό νευρικό σύστημα [ΚΝΣ].

Μέθοδος Klapp

Η τεχνική αφορά στην αποκατάσταση της σκολίωσης.

Έχει στόχο την ενεργοποίηση και λειτουργικότητα των μυϊκών ομάδων της σπονδυλικής στήλης που είναι σε βράχυνση λόγω σκολίωσης.

Οι ασκήσεις, στοχεύουν στην δραστηριοποίηση σε διαγώνια σχήματα κινητοποίησης, των μυών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω στροφής και πλάγιας κλίσης της σπονδυλικής στήλης.

Mirror Therapy

Απευθύνεται κυρίως σε αποκατάσταση του ημιπληγικού άνω και κάτω άκρου. Ο καθρέφτης κρύβει το πάσχον χέρι ή πόδι και αντικατοπτρίζει το υγιές στη θέση του πάσχοντος.

Έτσι, ουσιαστικά “μπερδεύει” τον εγκέφαλο ο οποίος πιστεύει ότι παρακολουθεί το ημιπληγικό χέρι ή πόδι να εκτελεί ασκήσεις.

Μέθοδος Schroth

Είναι μία τεχνική συντηρητικής θεραπείας για την κύφωση και τη σκολίωση.

Βασίζεται στην αποφυγή της περιστροφής, επιμήκυνσης και στην οργάνωση της σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης σε τρισδιάστατο επίπεδο.

Η μέθοδος αυτή προέρχεται από την Katharina Schroth στη Γερμανία, η οποία υπέφερε και η ίδια από σκολίωση.

Η μέθοδος Schroth χρησιμοποιεί τεχνικές που εστιάζουν:

  • στην αναστολή της ανάπτυξης της καμπύλης της σκολίωσης,
  • στην αποκατάσταση της μυϊκής συμμετρίας στο σώμα,
  • στη βελτίωση της αναπνοής και της στάσης του σώματος.

Prism adaptation therapy

Είναι μία τεχνική που χρησιμοποιεί την προσαρμογή της οπτικής αντίληψης ως μέσω της οργάνωσης της συμμετρίας του σώματος.

Μέσω της αλλαγής του οπτικού πεδίου στο οποίο ασκείται ο ασθενής, (οριζόντια, διαγώνια ή κάθετα), διαφοροποιείται και ο τρόπος που ορίζεται το κέντρο βάρους του.

Με αυτό τον τρόπο διαφοροποιείται και προσαρμόζεται η βάση στήριξης και η κινητική δράση του ασθενή και μπορούμε να επηρεάσουμε πολύ άμεσα τη λειτουργική δραστηριότητα του.

Ο τρόπος που το οπτικό πεδίο γίνεται αντιληπτό από το άτομο προσανατολίζει και το πώς θα κινηθεί στο χώρο και πώς θα τοποθετήσει το σώμα του.

Έτσι η οπτική αντίληψη είναι από τις πιο σημαντικές πληροφορίες στον εγκέφαλο ως προς την καθοδήγηση της λειτουργικής συμπεριφοράς και των προσαρμογών της στο χώρο.

Αναπνευστική Φυσιοθεραπεία

Η αναπνοή είναι ζωτικής σημασίας για τον ασθενή.

Εκτός από την οξυγόνωση των ιστών, είναι πολύ σημαντική για την ζωή αυτή καθαυτή, καθώς χωρίς αναπνοή δεν υπάρχει ζωή.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί τη σωστή τοποθέτηση σε θέσεις απόχρεμψης της βλέννας, και με θετική πίεση και δονήσεις ο φυσικοθεραπευτής βοηθά στην παροχέτευση της βλέννας ώστε να αποχρεμφθεί.

Επίσης με σωστές ασκήσεις του διαφράγματος και του θωρακικού κλωβού καθοδηγεί την επανεκπαίδευση της αναπνοής.

Η επανεκπαίδευση των αναπνευστικών μυών και η ενίσχυση της βρογχικής παροχέτευσης βοηθά στην οργάνωση της αναπνοής και στον καλύτερο αερισμό των πνευμόνων και τελικά στην οξυγόνωση των ιστών.

Αισθητηριακή ολοκλήρωση / Sensory Integration

Η αισθητηριακή ολοκλήρωση μελετά την ρύθμιση και τον συντονισμό των αισθητηριακών συστημάτων.

Το απτικό, οπτικό, οσφρητικό, γευστικό, ακουστικό, ιδιοδεκτικό και αιθουσαίο σύστημα ολοκληρώνουν τη συλλογή πληροφοριών από τον εγκέφαλο ο οποίος και οργανώνει την απάντηση μέσω της καταγραφής και κατανόησης αυτών των πληροφοριών.

Η τεχνική έχει στόχο την σωστή διαχείριση των πληροφοριών και της απάντησης από τον εγκέφαλο. Είναι πολύ διαδεδομένη σε άτομα με αισθητηριακές διαταραχές.

Θεραπευτική κολύμβηση

Η τεχνική αυτή αφορά στην οργάνωση της λειτουργικής αποκατάστασης μέσω της έλλειψης άνωσης αλλά και της κίνησης χωρίς την αντίσταση της βαρύτητας.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις μέσα στο νερό που βοηθούν στην οργάνωση ασθενών τόσο με μυοσκελετικά όσο και με νευροκινητικά και προβλήματα.

Ο εξειδικευμένος θεραπευτής βοηθά τον ασθενή να λειτουργήσει μέσα στο νερό και να κάνει κινήσεις που ίσως εκτός ύδατος του ήταν δύσκολο έως και αδύνατο.

Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση πολλών δυσκινησιών καθώς δεν υπάρχει βαρύτητα και αυτό είναι λυτρωτικό για κάποιους ασθενείς π.χ. παραπληγία, τετραπληγία κ.ά.

Ηλεκτροβελονισμός

Η ενέργεια του ανθρώπου στο σώμα έχει βρεθεί ότι είναι περίπου 7000 αμπέρ.

Για όλες τις λειτουργίες του ανθρώπου, αντιληπτικοκινητικές και ψυχικές, χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια.

Ο ηλεκτροβελονισμός, χρησιμοποιεί την κινέζικη φιλοσοφία του βελονισμού προσαρμοσμένη σε δυτική αντίληψη. Έτσι, αντί για βελόνες, χρησιμοποιούνται ειδικά προσαρμοσμένες ακίδες οι όποιες βοηθούν με επιπλέον ενέργεια στον οργανισμό.

Ο ηλεκτροβελονισμός χρησιμοποιεί μικρής συχνότητας ηλεκτρικό ρεύμα, περίπου 10 Ηz, του οποίου η συχνότητα είναι ιδία με αυτή του σώματος και εντελώς ακίνδυνη ενώ προσφέρει ανακούφιση και αποκατάσταση.

Βελονισμός ή Acupuncture therapy

Η κινέζικη ιατρική χρησιμοποιεί το βελονισμό ως μέσο αποκατάστασης και αποθεραπείας εδώ και 4000 χρόνια.

Ο βελονισμός χρησιμοποιεί πολύ λεπτές και μικρές βελόνες που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία, γνωστά ως σημεία βελονισμού.

Η μέθοδος υπόσχεται μέχρι και 70% ανακούφιση από τα συμπτώματα και μέχρι και πλήρη ίαση σε κάποιες περιπτώσεις.

Η αποκατάσταση αφορά πληθώρα παθήσεων τόσο σε νευροκινητικά, ψυχολογικά αλλά και αισθητικά προβλήματα.

Μακένζι – McKenzie

Η τεχνική αφορά τη μυοσκελετική αποκατάσταση με στόχο την ενδυνάμωση των ασθενών και την αυτοθεραπεία τους.

Αυτό το σύστημα διάγνωσης και διαχείρισης ασθενών εφαρμόζεται σε οξείες, υποξείες και χρόνιες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων.

Ουσιαστικά προβάλει την αυτοθεραπεία μέσω της διόρθωσης της στάσης του σώματος από τον ασθενή μέσω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων άσκησης στο τελικό εύρος που εκτελούνται με υψηλή συχνότητα.

Λεμφική παροχέτευση ή Μέθοδος Vodder

Η Λεμφική Παροχέτευση ή Μέθοδος Vodder εφαρμόστηκε πρώτη φορά από τον ιατρό Emil Vodder το 1932.

Αποτελεί μία μορφή χειρομάλαξης με ήπιους, κυκλικούς χειρισμούς στα λεμφαγγεία του σώματος, με φορά όπως γίνεται η παροχέτευση προς τους αντίστοιχους λεμφαδένες.

Έτσι γίνεται αποβολή τοξινών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αύξηση του μεταβολισμού.

Η λεμφική παροχέτευση αντιμετωπίζει κατακρατήσεις υγρών, τοπικό και γενικό πάχος, κυτταρίτιδα, κ.ά. καθώς αποτοξινώνει το σώμα.

Η μέθοδος δίνει επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα σε παθήσεις που συνοδεύονται από οίδημα όπως π.χ. σε λεμφοιδήματα.

Myofascial Release ή Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση

Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του μυοπεριτονιακού πόνου.

"Myo" σημαίνει μυς. Το "Fascial" αναφέρεται στον συνδετικό ιστό που καλύπτει και υποστηρίζει τους μύες σε ολόκληρο το σώμα σας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, ο θεραπευτής εστιάζει στην απελευθέρωση της έντασης στον ιστό της περιτονίας.

Ονομάζεται επίσης μυοπεριτονιακή θεραπεία σημείου ενεργοποίησης. Αυτά τα σημεία ενεργοποίησης είναι δύσκαμπτες περιοχές στον ιστό της περιτονίας. Ψηλαφώνται, σαν μικρά εξογκώματα, οζίδια ή κόμποι στους μύες.

Τα σφιγμένα σημεία στον περιτοναϊκό ιστό μπορεί να περιορίσουν την κίνηση των μυών και των αρθρώσεων και να προκαλούν πόνο σε ένα σημείο ή εκτεταμένο πόνο σε όλο το σώμα.

Η θεραπεία μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης εστιάζει στην απελευθέρωση της έντασης σε αυτά τα σημεία ενεργοποίησης.

Τrigger Point Therapy

Το trigger point είναι ουσιαστικά ένα επώδυνο και ευαίσθητο σημείο στην πορεία ενός μυ ή της περιτονίας που τον περιβάλλει.

Βιβλιογραφικά αναφέρονται ως μυοπεριτοναϊκά σημεία πόνου ή myofascial trigger points. Εφαρμόζεται σε μυοσκελετικά προβλήματα.

Το σημείο trigger παρουσιάζεται πολύ ευαίσθητο στη συμπίεση και έχει επίσης συνοδό κινητικό περιορισμό εξαιτίας της μυϊκής αναχαίτισης.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση συμπίεσης του μυοπεριτονιακού σημείου και της συμπιεστικής μάλαξης ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες τεχνικές όπως ασκήσεις ROM, βελονισμό, myofascial θεραπεία κλπ. για την ανακούφιση και αποκατάσταση.

Pető

Η μέθοδος Pető, είναι γνωστή και αναγνωρισμένη από τον ιατρό András Pető.

Εφαρμόζεται σε παιδιά με νευροκινητικά, αντιληπτικά και ψυχοκινητικά προβλήματα.

Ο Pető πίστευε ότι οι κινητικές βλάβες, εξαιτίας βλάβης στο ΚΝΣ, μπορούν να βελτιωθούν αποτελεσματικά, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς το νευρικό σύστημα εξακολουθεί να σχηματίζει νέες νευρικές συνδέσεις, με τη βοήθεια μιας σωστά καθοδηγούμενης διαδικασίας μάθησης και διδασκαλίας.

Η μέθοδος βελτιώνει την κίνηση, την ομιλία, τη νοημοσύνη, τις αισθήσεις, την αντίληψη, τη θέληση και τα συναισθήματα ταυτόχρονα, δηλαδή αντιμετωπίζει σώμα και ψυχή, καθώς και συναισθήματα και νοημοσύνη, μάθηση και διδασκαλία, υγεία και θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κίνητρο της δράσης, καθώς το παιδί εκτελεί μία εργασία, ώστε να το βοηθήσει να προσπαθήσει να γίνει ανεξάρτητο.

Vojta

Η μέθοδος αφορά νευροκινητικούς ασθενείς και είναι μια δυναμική νευρομυϊκή θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην αναπτυξιακή διαδικασία και στις αρχές της αντανακλαστικής κίνησης.

Αυτή η μέθοδος εξειδικεύεται στη θεραπεία ασθενών με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μυοσκελετικού συστήματος.

Αναπτύχθηκε από τον παιδονευρολόγο καθηγητή Vaclav Vojta τον 20ο αιώνα και από τότε χρησιμοποιείται κυρίως στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά πιστεύεται ότι το αντανακλαστικό που είναι μια ακούσια κίνηση ως απάντηση σε εξωτερικά ερεθίσματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μάθηση της εκούσιας κίνησης.

Ergon IASTM Technique

Το ERGON είναι μια καινοτόμος θεραπεία για στατική και δυναμική κινητοποίηση μαλακών ιστών με τη βοήθεια έξι εργαλείων, ιατρικών οργάνων, από ανοξείδωτο χάλυβα.

Η χρήση των εργαλείων έχουν στόχο να βρουν και να στοχεύσουν ουλώδη ιστό και να ενθαρρύνουν την κίνηση και την κινητοποίηση τραυματισμένων περιοχών.

Τα εργαλεία έχουν στρογγυλεμένες άκρες και χρησιμοποιώντας τριβή επάνω στον τραυματισμένο ιστό προωθηθείται η επούλωση και η ροή του αίματος.

Ο ρόλος αυτής της θεραπείας είναι να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περιοχές που έχουν ίνωση, χρόνια φλεγμονή ή εκφυλισμό.

Doman Delacato

Η μέθοδος πήρε το όνομά της από τον φυσικοθεραπευτή Glenn Doman.

Αφορά στην παιδική αναπτυξιακή παθολογία και παιδιά με διάγνωση αυτισμού, εγκεφαλική παράλυση, αναπτυξιακή καθυστέρηση, επιληψία, μαθησιακές δυσκολίες, ADD/ADHD, καθώς και Τρισωμία 21 και άλλες γενετικές ανωμαλίες.

Είναι μία μέθοδος που εμπλέκει όλη την οικογένεια στη θεραπευτική πρακτική καθώς ο ίδιος ο Doman πίστευε ότι αυτό έχει τα μέγιστα αποτελέσματα στη θεραπεία.

F.T.M.

Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης Άνω Άκρου FTM είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την λειτουργικότητα ασθενών με πάρεση του άνω άκρου μετά από νευρολογική βλάβη.

Στόχος του προγράμματος είναι η επαναφορά της λειτουργικότητας του άνω άκρου.

Η μέθοδος χρησιμοποιεί το Saeboflex, ένα δυναμικό νάρθηκα ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της άκρας χείρας.

Συμπέρασμα

Οι τεχνικές αποκατάστασης είναι πολλές, διαφορετικές και εξειδικευμένες ώστε να αφορούν σε όλες τις παθολογίες του ασθενή.

Η εξειδικευμένη γνώση κάθε τεχνικής την κάνει αποτελεσματική για την αποκατάσταση ή επικύνδυνη όταν εφαρμόζεται από άτομα που δεν είναι εξειδικευμένα και με σωστή κατάρτιση. 

"Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν" υποστήριζε από τον 5ο αι. ο Ιπποκράτης. 

>