Οι απαιτητικές καταστάσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Όταν το συναίσθημά μας, η διάθεσή μας, η σκέψη μας, ή και όλα αυτά είναι “μπλοκαρισμένα”, τότε το σώμα δύσκολα μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο και να λειτουργεί φυσιολογικά.
Τι γίνεται λοιπόν με το συναίσθημα και το σώμα μας;
Τι συμβαίνει όταν χρειαστεί να βιώσουμε μια αλλαγή;
Τι θα συμβεί αν πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και να υποβληθούμε σε μια διαδικασία που απαιτεί από εμάς προσοχή και προσπάθεια;
Όλα είναι ερωτήματα που πολύ συχνά προκύπτουν, ακόμη και από την πρώτη βρεφική ηλικία.
Επίσης μπορεί να επηρεάζουν και την σωστή λειτουργικότητα ενός ατόμου καθώς και την έκβαση του αποτελέσματος του προγράμματος φυσικοθεραπείας.
Πώς απαντώνται λοιπόν τα παραπάνω ερωτήματα;
Τι εργαλεία μπορούν να δοθούν στο άτομο, ώστε να διαχειριστεί τη συνολική του κατάσταση ποιοτικότερα και αποτελεσματικότερα;
Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας.
Πώς σχετίζεται η μουσική με την ανθρώπινη κίνηση;
Ξεκινώντας, ας τονίσουμε ότι η μουσική επηρεάζει τη διαδικασία επεξεργασίας των ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο αλλά και τη σύνδεση του με τα συναισθήματα.
Οι ασθενείς, από την άλλη πλευρά, δεν αφήνουν πίσω τους τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας, αλλά τα «κουβαλούν» μαζί τους.
Επομένως, τελικά κατανοούμε ότι και η επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων είναι κομμάτι της διαδικασίας της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης.
Και εδώ τώρα, είναι που η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Μέσω της μουσικής συμβάλει όχι μόνο στη διαχείριση των συναισθημάτων, αλλά τελικά και στη βελτίωση της ανθρώπινης κίνησης.
Λόγω των ιδιοτήτων της, η μουσική καταφέρνει να διεγείρει τις ανθρώπινες προθέσεις, τα κίνητρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, ζωντανεύοντας τη συνειδητή δράση των ανθρώπων.
Η φωνή, που παράγεται από το εσωτερικό του ανθρώπου, αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα ολόκληρου του σώματος που βρίσκεται σε δράση.
Ακόμη η φωνή, αποτελεί το αποτέλεσμα της αρμονικής αλληλοεπίδρασης του εσωτερικού με το εξωτερικό μέρος του σώματος αλλά επίσης και σε άλλη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της σχέσης μεταξύ τους.
Γυρνώντας πίσω χρονικά, μουσική και κίνηση συνυπάρχουν ήδη από την πρώτη μουσική σχέση που δημιουργείται — αυτή του γονέα με το παιδί του.
Είναι σε όλους μας γνωστή η εικόνα του γονέα να κουνά με χαρά το βρέφος του, ενώ ταυτόχρονα τραγουδάει απαλά, ήρεμα νανουρίσματα.
Άρα, μουσική και κίνηση αλληλοεπιδρούν μέσα μας ήδη από την αρχή της ζωής μας.
Η σύνδεση, λοιπόν, μεταξύ μουσικής και κίνησης είναι διάχυτη στην πολυαισθητηριακή ανθρώπινη εμπειρία, από πολύ νωρίς, και αποτελεί θέμα εξερεύνησης στο ευρύ πεδίο της νευροεπιστήμης.
Πώς συνδέονται όμως η μουσική και η κίνηση του σώματος στον εγκέφαλο;
Ποιες είναι οι επιδράσεις της μουσικής στην κίνηση;
Φανταστείτε έναν άνθρωπο, ο οποίος ακούει μουσική με γρήγορο ρυθμό και ματζόρε, δηλαδή χαρούμενες, συγχορδίες.Αυτό που θα παρατηρήσουμε αμέσως μετά, είναι η αύξηση της ενέργειας και της εγρήγορσής του.
Το αντίθετο θα παρατηρήσουμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος ακούει μουσική με πιο αργό ρυθμό, που προάγει την ηρεμία και τη χαλάρωση.
Ανάλογα λοιπόν τους θεραπευτικούς στόχους, σχεδιάζεται εξατομικευμένα ο τρόπος με τον οποίον η μουσική θα πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, κάθε φορά,.
Ειδικότερα, με τη χρήση της μουσικής και τη ρύθμιση των στοιχείων της μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τις αναπνοές, τον καρδιακό ρυθμό και την κατανάλωση οξυγόνου. Αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν άμεσα την κίνηση του ανθρώπου, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη αλλά και τη διατήρηση της λειτουργίας.
Επιπλέον, παρατηρείται βελτίωση στη διάθεση και μείωση της αίσθησης του πόνου και του στρες, όταν η μουσική χρησιμοποιείται ως είδος ακουστικής απόσπασης της προσοχής.
Ακόμη, ως το πρώτο στοιχείο της μουσικής, ο ρυθμός έχει σημαντικές επιρροές στον κινητικό έλεγχο και τη λειτουργία, λόγω των επαναλαμβανόμενων και προβλέψιμων μοτίβων του.
Η ρυθμική αυτή δραστηριότητα οδηγεί σε συγχρονισμό με την κίνηση, καθορίζοντας τον χρόνο, τον ρυθμό και τη δυναμική των κινήσεων.
Τα ερευνητικά δεδομένα πάνω σε αυτόν τον τομέα, υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός στη μουσική βελτιώνει άμεσα την απόδοση της άσκησης.
Συνεχίζοντας λοιπόν με την επιδράσεις της μουσικής στην κίνηση και την άσκηση, προκύπτει ότι τα ρυθμικά μουσικά στοιχεία βελτιώνουν την απόδοση των μυών, οδηγώντας σε βελτίωση της συμμετρίας, της ισορροπίας και του κινητικού συντονισμού.
Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι, η άσκηση με μουσική φαίνεται να μειώνει την κατανάλωση οξυγόνου και να οδηγεί σε αύξηση της έντασης και της αντοχής, συγκριτικά με συνθήκες απουσίας μουσικής.
Διαπιστώνεται επίσης ότι ο ρυθμικός και μουσικός συγχρονισμός, μέσα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα κίνησης, αυξάνουν την ακρίβεια των κινήσεων, οδηγώντας σε βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι, η πραγματοποίηση της κίνησης και άσκησης με μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερα όρια χρόνου μέχρι την κόπωση.
Έτσι, η μουσική αποδεικνύεται ότι, λειτουργεί σαν ένα ακουστικό σύνθημα για την κίνηση, οδηγώντας στην έναρξη αλλά και διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας σε ενήλικες αλλά και παιδιά.
Είναι όμως αποτελεσματικός ο συνδυασμός των δύο αυτών θεραπευτικών παρεμβάσεων και πώς λειτουργεί αυτό;
Γιατί συνδυάζονται λοιπόν μουσικοθεραπεία και φυσικοθεραπεία;
Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, μουσικοθεραπεία και φυσικοθεραπεία μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με στόχο τόσο την ικανοποίηση όσο και την αντιμετώπιση των αναγκών του ατόμου ως βρέφους, παιδιού ή ενήλικα.
Η μουσική έχει βρεθεί ότι ενεργοποιεί πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, και πολύ σημαντικό και τον κινητικό φλοιό, που είναι η υπεύθυνη περιοχή για τη σωματική κίνηση.
Η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, τη σύνδεσή του με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις.
Όπως αναφέρθηκε, οι ασθενείς δεν αφήνουν πίσω τους τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας. Απεναντίας, έρχονται αντιμέτωποι με αυτά κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.
Η επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων λοιπόν είναι μέρος της θεραπευτικής πρακτικής μας ως φυσικοθεραπευτές. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους βοηθά η ενσωμάτωση της μουσικοθεραπείας στην παρέμβαση.
Εν κατακλείδι, μέσα από τα θεραπευτικά εργαλεία της μουσικής επιτυγχάνεται ένα καλύτερο αποτέλεσμα της κίνησης, της συνολικής αποκατάστασης και φυσικά της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
Πώς μπορεί και συμβαίνει όμως αυτό;
Ποια μουσικά στοιχεία λειτουργούν ως θεραπευτικά εργαλεία;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν βλέποντας ποιες είναι οι ιδιότητες της μουσικής και πώς αυτές μπορεί να έχουν θεραπευτική δράση.
Μια μουσική σύνθεση προκύπτει από ένα σύνολο οργανωμένων ήχων που αποτελούνται από πέντε στοιχεία:
- ρυθμός ή παλμός,
- μελωδία,
- ύψος,
- αρμονία και
- διάστημα.
Αυτά τα πέντε στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας, όταν επιλέγεται μουσική για να επηρεάσει τόσο τις ψυχολογικές, όσο και τις φυσιολογικές αντιδράσεις στο άτομο.
- Ο παλμός
Ξεκινώντας, το πρώτο στοιχείο, ο παλμός, είναι το πιο θεμελιώδες, ουσιαστικό, δομικό και οργανωτικό στοιχείο της μουσικής.
Μέσα από τον χτύπο – παλμό, δίνεται ένα ακουστικό σύνθημα που στόχο έχει τον συγχρονισμό της κίνησης από τους σκελετικούς μυς.
- Η μελωδία
Το δεύτερο στοιχείο, η μελωδία, έχει την ικανότητα να εκφράζει μια διάθεση, μια σκέψη, μια ιδέα ή ένα συναίσθημα.
Πρόκειται για μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας που μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, ακόμα και μέσα από ακραίες αντιδράσεις (χαρούμενη, ήρεμη, λυπημένη, ανήσυχη, θυμωμένη, μπλοκαρισμένοι).
- Τονικό ύψος
Ας προχωρήσουμε στο ύψος, το τονικό ύψος, που είναι η υποκειμενική ερμηνεία των αισθητηριακών ερεθισμάτων που προκαλούν οι παλμοί ενός ηχητικού κύματος που διαδίδεται στον αέρα.
Το ανθρώπινο αυτί, το τύμπανο συγκεκριμένα, έχει την ιδιότητα να συντονίζεται με τα κύματα αυτά και να τα μετατρέπει σε ηλεκτρικές ώσεις, οι οποίες καταλήγουν στον εγκέφαλο, όπου και ερμηνεύονται ανάλογα.
Τα ερεθίσματα με μεγαλύτερο μήκος κύματος, άρα μικρότερη συχνότητα, γίνονται αντιληπτά ως βαρύτεροι ήχοι, ενώ, αντίστροφα, αυτά με μικρότερο μήκος, και άρα μεγαλύτερη συχνότητα, ως οξύτεροι.
- Αρμονία
Το τέταρτο στοιχείο είναι το αποτέλεσμα της ανάμειξης των στοιχείων αυτών μεταξύ τους, για να σχηματιστεί ένας συνδυασμός ήχων, γνωστών ως αρμονία, που συνδέει τον ρυθμό με τη μελωδία.
Μέσα από το ηχόχρωμα λοιπόν και τη σύνθεση των συγχορδιών, προκύπτει ένας συγκεκριμένος ήχος, με ταυτότητα τη συγκεκριμένη αρμονία και αντίκτυπο στο συναίσθημα.
- Διάστημα
Τέλος, το πέμπτο και τελευταίο στοιχείο είναι το διάστημα, δηλαδή η απόσταση μεταξύ δύο νοτών.
Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της μελωδίας, καθώς προσφέρει χαρακτήρα και συναισθηματική απόκριση.
Τα πέντε στοιχεία της μουσικής λοιπόν συνδυάζουν ένα τεράστιο εύρος ήχων με άπειρους τρόπους έκφρασης, που είναι ικανό να προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις και να διεγείρει την κίνηση των ανθρώπων για θεραπευτικούς σκοπούς.
Πώς συνδυάζουμε στην πράξη τη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση με τη θεραπευτική χρήση της μουσικής;
Πώς χρησιμοποιείται η μουσική στη φυσικοθεραπεία;
Η μουσική παρακινεί τους ασθενείς, οδηγώντας τους σε πιο αποτελεσματικές συνεδρίες.
Τους βοηθά να συνδέονται με τους ανθρώπους – θεραπευτές που βρίσκονται στην αίθουσα και να προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον της, διεξάγοντας έτσι τη θεραπεία με περισσότερα κίνητρα.
Χωρίς μουσική, η θεραπεία μπορεί για κάποιους να μοιάζει είτε με αγγαρεία, σαν να περνάει απλώς μέσα από τις κινήσεις, είτε με μια κατάσταση έντονης δυσφορίας εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Μουσικοθεραπευτών, η μουσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
- να βελτιώσει τη συνολική αποκατάσταση
- να διευκολύνει την κίνηση
- να αυξήσει το κίνητρο για συμμετοχή στη θεραπεία
- να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη στο άτομο και την οικογένειά του
- να λειτουργήσει ως διέξοδος στην έκφραση των συναισθημάτων
- να μειώσει τον πόνο, το άγχος, την κούραση και τη δυσφορία
- να αυξήσει την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία
- να μειώσει την τάση των μυών
- να ενισχύσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Μπορεί η μουσικοθεραπεία να μειώσει την αίσθηση του πόνου;
Η μουσική ενεργοποιεί αισθητηριακές οδούς που ανταγωνίζονται τις οδούς πόνου.
Στην ουσία, λειτουργεί διεγείροντας συναισθηματικές αντιδράσεις και προσελκύοντας τη γνωστική προσοχή.
Η μουσική, επομένως, παρέχει ουσιαστική πνευματική και συναισθηματική δέσμευση, βοηθώντας στη μείωση του πόνου.
Πώς δομείτε όμως μια συνεδρία μουσικοθεραπείας και φυσικοθεραπείας;
Η μορφή των συνεδριών μουσικοθεραπείας μπορεί να συμβεί
παίζοντας και φτιάχνοντας μουσική με ποικιλία μουσικών οργάνων,
- αυτοσχεδιάζοντας,
- τραγουδώντας γνωστά τραγούδια,
- δημιουργώντας τραγούδια, μουσική ή στίχους,
- ακούγοντας μουσική,
- χορεύοντας ή μέσω ελεύθερης κινητικής έκφρασης στη μουσική,
- γράφοντας ιστορίες,
- κάνοντας role playing.
Η μουσική, μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες, παρακινεί τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας ή ακόμα και ξέχωρα, πριν ή μετά από αυτήν, και τελικά τους οδηγεί σε πιο αποτελεσματικές συνεδρίες.
Όταν ο μουσικοθεραπευτής παίζει ζωντανή μουσική, στοχεύοντας ειδικά στη διευκόλυνση των κινητικών ασκήσεων, οι θεραπευτικές συνεδρίες τείνουν να είναι πιο ενεργητικές.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι ασθενείς αισθάνονται πιο χαλαροί και άνετα με τους θεραπευτές τους.
Δεν είναι εύκολο για κάθε ασθενή να δημιουργήσει σχέση με τον θεραπευτή του.
Όμως, η σχέση αυτή είναι πράγματι απαραίτητη για να είναι επιτυχής η αποκατάσταση.
Μέσω της μουσικής, καταφέρνουν λοιπόν να συνδέονται με τον θεραπευτή και το περιβάλλον στο δωμάτιο και τελικά διεξάγουν τις ασκήσεις τους με περισσότερα κίνητρα.
Έτσι, προάγεται η εμπιστοσύνη με τους ασθενείς, που είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά όταν ο ασθενής χρειάζεται μακροχρόνια φυσικοθεραπεία.
Χωρίς μουσική, η θεραπεία είναι πιο δύσκολη και πραγματοποιείται συχνά χωρίς κίνητρο.
Και χωρίς κίνητρο και ώθηση πίσω από τις ασκήσεις, τα αποτελέσματα καθυστερούν.
Ποια είναι η κατάλληλη μουσική κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας;
Ως προς τη μουσική επιλογή, αυτή προκύπτει από τη μουσική που προτιμά ο ασθενής και που στοχεύει συγκεκριμένα στη βελτίωση της κίνησης. Αυτό συμβαίνει, παρέχοντας ακουστικά συνθήματα για να εμπλακεί ο εγκέφαλος με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.
Η μουσική που προτιμά ένας ασθενής μπορεί να κυμαίνεται από μία μόνο νότα έως μια μουσική με πιο δυναμικούς ήχους.
Ο μουσικοθεραπευτής λοιπόν αξιολογεί τις ανάγκες του ασθενή και παρέχει την κατάλληλη μουσική διευκόλυνση, ενώ κάθε φορά μπορεί να είναι μια μέρα με νέα μουσική, που παρέχει στους ασθενείς επιπλέον κίνητρο για θεραπεία.
Στην πράξη όμως είναι πολύπλοκο να συμβεί αυτός ο συνδυασμός των δύο θεραπειών;
Χρειάζονται ένας ή δύο θεραπευτές όταν συνδυάζεται μουσικοθεραπεία και φυσικοθεραπεία;
Όταν ο μουσικοθεραπευτής και ο φυσικοθεραπευτής είναι δύο διαφορετικά άτομα που πραγματοποιούν κοινές συνεδρίες, βρίσκουν από κοινού ιδέες για τη θεραπεία, τις ασκήσεις και την προώθησή τους.
Όταν ο μουσικοθεραπευτής και ο φυσικοθεραπευτής είναι το ίδιο άτομο, τότε γνωρίζει και αξιολογεί τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου και φτιάχνει το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, στοχεύοντας στη βελτίωση της κινητικής του αποκατάστασης.
Αυτό μπορεί να συμβεί είτε ενσωματώνοντας την ειδικά σχεδιασμένη μουσική κατά τη φυσικοθεραπεία, είτε πραγματοποιώντας δύο διαφορετικές συνεδρίες, με στόχο πάντα τη βελτίωση της κίνησης.
Συνοψίζοντας, διαπιστώνεται ότι η διπλή παρέμβαση με μουσικοθεραπεία και φυσικοθεραπεία, μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες για θεραπευτικές επιλογές είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες.
Στα παιδιά με διαταραχές και σ’ αυτά που παρουσιάζουν δυσκολίες στην κίνηση, την αισθητηριακή επεξεργασία, την ομιλία και τα κίνητρά τους, βοηθά καθώς έχει άμεση επίδραση στο νευρικό σύστημα.
Ας δούμε πώς επηρεάζει όμως το ΚΝΣ η μουσική.
Πώς η μουσική επηρεάζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) του ανθρώπου;
Το ανθρώπινο νευρικό σύστημα φαίνεται να είναι πολύ ευαίσθητο στα ρυθμικά, τονικά και δυναμικά στοιχεία της μουσικής.
Αποδεικνύεται ότι οι δονήσεις στη μουσική επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, από μεμονωμένα κύτταρα έως όργανα και πιο πολύπλοκα συστήματα.
Αυτή η επίδραση της μουσικής στη φυσιολογική διέγερση του ανθρώπου είναι συνήθως ασυνείδητη και ενσωματώνεται σε σωματικούς ρυθμούς, όπως το περπάτημα, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός.
Το κεντρικό νευρικό σύστημα αντιδρά αμέσως στα μουσικά σημάδια, ανταποκρινόμενο με έλεγχο:
- στη μυϊκή ενεργοποίηση,
- την κίνηση,
- την αισθητηριακή αντίληψη,
- την προσοχή και
- την εκτελεστική λειτουργία.
Ακόμη, η μουσική είναι ένας ισχυρός οδηγός όσον αφορά:
- την προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου,
- την πλαστικότητα του εγκεφάλου
- των κινητικών προσαρμογών και
- της γνωστικής συμπεριφοράς.
Κατά συνέπεια, η έκθεση σε μουσική, αλλά και η ενεργητική παραγωγή μουσικής, μπορεί να αποτελούν ένα ισχυρό ερέθισμα για νευροπλαστικές προσαρμογές και βελτιώσεις συμπεριφοράς.
Πώς όμως η μουσική, συμβάλλει τελικά στην οργάνωση των διεργασιών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο;
Και τι ακριβώς συμβαίνει κατά την επεξεργασία της μουσικής στον ανθρώπινο εγκέφαλο;
Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, υπάρχει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο δίκτυο από περιοχές, που ενσωματώνουν τις ακουστικές, γνωστικές, αισθητηριακές, κινητικές και συναισθηματικές λειτουργίες.
Κατά τη μεταφορά του ακουστικού σήματος, ενεργοποιείται μια ακολουθία γνωστικών, κινητικών και συναισθηματικών διεργασιών που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, είτε μονόπλευρα, είτε αμφίπλευρα.
Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία μουσικής οδηγεί σε βελτίωση της αντίληψης και δράσης, μέσω της επεξεργασίας που πραγματοποιείται στις αισθητικές, κινητικές και μεικτές περιοχές του εγκεφάλου.
Επιπλέον, τόσο η δημιουργία όσο και η ακρόαση της μουσικής μπορεί να πυροδοτήσει κινήσεις και να προκαλέσει συναισθήματα, βελτιώνοντας και την επικοινωνία.
Τέλος, με την έκθεση στη μουσική, αυξάνεται το συναίσθημα της ευφορίας, μέσω της αύξησης της έκκρισης σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το άγχος και ο πόνος, μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης κορτιζόλης.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ήχος και η μουσική τόσο κατά τη διαδικασία επεξεργασίας της πληροφορίας στον εγκέφαλο όσο και κατά την εκτέλεση της κίνησης.
Έτσι, συμπεραίνουμε ότι η δημιουργία ή η ακρόαση μουσικής μπορεί να κάνει την αποκατάσταση πιο ευχάριστη, ενισχύοντας το κίνητρο για επιμονή στη θεραπεία.
Όλα αυτά συμβαίνουν:
- αυξάνοντας την απόλαυση,
- συνδέοντας τη σωματική δραστηριότητα με θετικές εμπειρίες,
- προωθώντας την έναρξη και διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας, και
- βελτιώνοντας τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της.
Συμπέρασμα
Απολαύστε λοιπόν τα οφέλη της μουσικοθεραπείας κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας σας και επωφεληθείτε πολλαπλά οφέλη και βελτίωση της λειτουργικής σας αποκατάστασης.